Styczniowe spotkanie Klubu Zdrowia w Wieluniu, prowadzonego przez wolontariuszy lokalnej filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) dotyczyło tłuszczów w diecie. Prelegentka Marzena Gierak opowiedziała o roli tłuszczów w diecie człowieka. Podkreśliła różnicę między tłuszczami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Mówiła o ich jakości oraz wpływie na nasz organizm. Wytłumaczyła gościom, dlaczego powinno się unikać nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkiem do ciekawej prelekcji była degustacja zdrowych potraw. W skład poczęstunku weszły m.in. kanapki z pastą drożdżową.
Podczas każdego spotkania klubu jest kącik z literaturą na temat zdrowego stylu życia, ulotkami i broszurami oraz książkami kulinarnymi zawierającymi proste i smaczne przepisy kuchni wegetariańskiej.
Spotkania Klubu Zdrowia w Wieluniu odbywają się cyklicznie w każdy ostatni wtorek miesiąca, o godzinie 18, w Warsztatach Gastronomicznych ZS nr 1, przy ul. Wojska Polskiego 17.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.